top of page
Blå himmel

För funktionärer

Bra att veta som funktionär på en av våra tävlingar

För dig som ska vara funktionär och vill veta lite mer så är olika TR kanon!

Här hittar du TR för arrangörer med många bra tips >

Vad kan du göra som funktionär?

 

Det är riktigt kul att jobba som funktionär! Att förena nytta med nöje kan inte bli mer ordagrant. Du får vara behjälplig vid arrangemang av bra tävlingar, och dessutom är det ju hästar överallt!

Som funktionär får du förmåner som gratis lunch och fika. På vissa platser jobbar man ensam, men oftast jobbar 2st eller fler på varje område. Totalt brukar det krävas ca 25-30 funktionärer för att tävlingsdagen ska bli väl genomförd.

Alla funktionärer ska vid sin ankomst anmäla sig till sekretariatet. Där kommer du att tilldelas en reflexväst som visar att du är just funktionär. Detta innebär att folk kan fråga dig frågor om vart vissa saker finns, ex. vatten till hästar eller toalett. Det är därför bra om du har en översikt över tävlingområdet för att kunna bemöta våra tävlande på bästa sätt. Anläggningsskiss över vår anläggning VRKS Ridcenter finner du här ->!

Nedan följer de uppgifter du kan göra som funktionär. Det är dessa som du kan önska i din anmälan.

Insläpp framhoppning

Här håller du koll på vilka som ska in till framhoppningen. Detta görs med hjälp av en lista och en smidig "siffervändare" som tydligt visar vilket startnummer som är välkommen in på framhoppningen. Listan hämtar du i sekretariatet. Tillträde till framhoppningen har ryttarna ca 30min innan första start i resp. klass. Detta betyder att du som insläppare bör vara på plats senast 30min innan första start. Du ansvarar även för mockning på framridningen. 

Framhoppningspersonal

Som framhoppningspersonal håller du koll så att ridning sker i rätt varv och hjälper tävlande och medhjälpare att höja och sänka hinder. Det gäller även att ha koll på vissa delar ur TR III (Tävlingsreglemente Hoppning) eftersom det är lite olika regler som gäller angående hinderhöjd. 

  • Vid ponnytävlingar begränsas framhoppningshindren av tävlingshindrens maxhöjd och maxbredd.
     

  • Vid hopptävlingar för ridhäst får framhoppningshindren inte överstiga 10 cm mer än höjden och längden på hindren i pågående tävlingsklass upp t.o.m. 1,40 hoppning. Om aktuell tävlingsklass är högre än 1,40 hoppning får hindren på framhoppningsbanan vara max 1,60 m höga och max 1,80 m långa. I avdelning B begränsas framhoppningshindren till klassens maxhöjd och maxlängd.

Du är även ansvarig för mockning på framhoppningen och krattar framför och bakom hindren. Håller ordning helt enkelt. Åldersgränsen på framhoppningen är 13år.

Insläpp bana

Som insläppare till banan släpper du in rätt tävlingsekipage i rätt ordning till tävlingsbanan. Till din hjälp får du en startlista och för att allt ska gå rätt till ropar du enkelt ut nästa ekipage som ska in på banan. Listan hämtar du i sekretariatet före resp. klass och du bör vara på plats senast 10 min innan första start. Tänk på att den första ryttaren i varje klass bör ha ca 2min på sig inne på banan innan startsignal.

 

Banchef

Som banchef är du banbyggarens högra hand och hjälper denne vid banbygget. Du har ansvaret för banan, de funktionärer som finns där och att hinder blir rätt iordningsställda mellan kategorier och klasser. Du ser till att funktionärerna får lite paus och kan fika eller gå på toa.

 

Banpersonal

Som banpersonal blir du av banchefen tilldelad ett eller ett par hinder som du ansvarar för. Det innebär att du höjer och sänker hindren mellan kategorier, lägger upp bommarna vid rivning och krattar framför och bakom för bästa möjliga tävlingsritt för ryttarna. Du ansvarar även för mockning runt dina hinder. Oftast är man minst 2st som jobbar ihop. Åldersgränsen på banan är 13år.

 

Utsläpp bana

Som utsläpp från tävlingbanan öppnar du grinden för ekipage som har tävlat klart inne på banan. Du kan även behöva hänvisa dem till uppsamlingsplatsen i gläntan.

 

Parkeringsvakt

Som parkeringsvakt bör du ha en gott morgonhumör. Det är nämligen du som är först på plats och hälsar alla tävlande välkomna i form av en första information vid deras anländande, och hänvisning om vart bil+transport ska parkera. Oftast är det 3st som jobbar ihop på morgonen, för att sedan bli 2st framåt lunch.

 

Tidtagare

Som tidtagare följer du tävlingarna från domartornet. Uppdraget innebär att du kommer få sitta med ett manuellt tidtagarur och klocka varje ekipage. Detta ifall om tekniken skulle krångla. Är det två faser i klassen krävs minst 2st tidtagare.

 

Domarsekreterare

Som domarsekreterare för du protokoll på hur det går för varje ekipage på banan. Detta görs på ett speciellt protokollpapper med olika symboler. Det enda som krävs är en snabb utbildning på morgonen av dagens domare, som är behjälplig vid alla sorts frågor. Om du vill vara sekreterare och aldrig varit det förut, är det viktigt att du anger det i din anmälan.

 

Domardator

Vid domardatorn sköter du den automatiska elektroniska tidtagningen samt att ekipaget på banan överensstämmer med ekipaget på skärmen. Här krävs vissa förkunskaper i equipe.com, som går att fås vid förfrågan. Du kommer alltid att sitta bredvid domaren eftersom det är ifrån dig som domaren läser upp ekipagens resultat på tävlingsbanan.

 

Serveringen

Som serveringspersonal hjälper du till att hålla alla tävlingsryttare, dess medhjälpare och funktionärer mätta och belåtna. Det ingår jobb som grillning och sälja godis. Här brukar det vara ett gäng personer som har en trevlig dag. Serveringen håller till i serveringstältet strax intill banan. Serveringspersonalen brukar oftast ansvara för rengöring av toaletter. Fräscha toaletter är något som vi som arrangörer är mycket måna om, och därför är det viktigt att detta tänks på.

 

Sjukvårdare

Sjukvårdare kräver utbildning. Här söker vi dig med sjukvårdskunskaper, minst HLR (HjärtLungRäddning)-utbildning. Du bör kunna agera snabbt och ta ansvar om någonting skulle hända vart som helst på tävlingplatsen.

Sekretariat

I sekretariatet sköts alla startlistor, betalningar och efteranmälningar. Sekretariatet öppnar minst en timme för anslagen starttid för tävlingen och är de som sist lämnar tävlingplatsen vid tävlingsdagens slut. Det är även i sekretariatet som alla funktionärer anmäler sin ankomst på morgonen.

bottom of page